Project Description

When Sheffield Northern General Hospital needed a day care room, MPH Building Systems was the first port of call

With many years of experience in providing modular building solutions, MPH swiftly responded to the urgent request for the installation of a day care room in a central courtyard location at the hospital.

With limited space available, the site was unsuitable for a conventional, permanent structure and posed a challenge. The MPH project team carried out an initial site inspection, which also included a survey by a specialist crane company, to make sure the vision could become reality.

Attention to detail was paramount throughout the design process, and regular meetings took place with the hospital to ensure no omission of details and that MPH met exact requirements. It was critical that the floor levels of the modular building matched those of the existing hospital, to guarantee no compromise to services, and to provide a seamless extension of facilities. The building also required high ceilings to connect it to services already housed in the roof voids.

Originally designed as a flat roof link, MPH recommended a specialist link as an alternative, which would match the existing roofs and enhance the appearance of the modular building. This involved integrating a pitched roof into the design.

As the new facility had to mirror existing buildings, the in-house CAD team at MPH incorporated architectural features including sample-matched brickwork and roofing, coordinating aluminium guttering, fascias and down pipes, together with identical window frames. The use of specialist board material for the brick slip skirt on the perimeter of the building served to extend its durability by ensuring no penetration of moisture.

At MPH, we strive to exceed our clients’ expectations and the versatility of modular buildings means that we can either create a structure to a client’s exact specification, or adapt a design to enhance existing features and surroundings

The timescale for the project was very tight, however the experience of MPH made this achievable. The client requested completion on site within two weeks of delivery, to allow for the internal fit-out by the contractor. Added to this, the building had to look complete on delivery. MPH was keen to avoid disruption to staff and patients at the hospital; therefore, the building was prepared at the company’s purpose-built factory. Off-site preparation meant we were able to tackle the logistics of the project much more efficiently and effectively than using traditional on-site construction methods.

Due to its weight, delivery of the building – complete with brick slips and pitched roof – presented a problem for the MPH team. Specialist step deck trailers were used to transport the structure over the weekend period, negotiating high load routes. A 450 tonne crane working to its maximum capacity was brought in to shoehorn the building into the site, and works were completed successfully within timescale the ensuing week.

The hospital is delighted with the finished project, which is extremely user-friendly and has improved the facilities at the hospital, and pleased with how well the new day care room complements the surroundings.