Project Description

MPH Building Systems recently worked on a modular school building for an academy in Lincolnshire. The innovative design allowed for additional teaching space, as well as a facility for the wider community to use. We were able to deliver an impressive design quickly and cost-effectively.

Modular school building provides more than just classroom space

This rural primary school had recently been converted to an academy. With growing pupil numbers, the school was looking to improve its existing facilities. As well as creating additional classroom space, the school saw an opportunity to generate extra revenue. The design included a community space that can be hired out to local organisations.

Modular construction allows us to work to short timescales. The majority of the work is carried out off-site. In this case, the prefabricated buildings arrived on site in mid-October. The new facility was then ready for hand-over to the school before the Christmas period (approximately 6 weeks). Disruption to teaching was minimal, as was the need for extra health and safety provisions.

Innovative design and timely delivery

Working alongside skilled architects, the team at MPH Buliding Systems created a practical yet stunning design. The exterior appearance is a far cry from traditional temporary school buildings. The first-floor timber cladding blends beautifully with the rural location, as well as being durable and sustainably-sourced.

The new modular school building is split into two; separated by a first-floor balcony. One side contains classrooms, a staffroom and toilets for students. The area for community use is made up of training facilities, office space and a library. The balcony acts as a viewing platform for sports events held on the playing fields. It can be used for outdoor teaching during the summer and provides a covered playground area underneath.

To add to the modern appearance, we used stylish and energy-efficient thermal cladding to the ground floor of the building. The building design allows for a large amount of natural light. We included acoustic ceiling rafts and wall murals to create a comfortable and engaging atmosphere for learning. The children have christened the new building “The Barn” and are delighted with their new classroom space.

“Our school found MPH, throughout the entire process, to be professional, understanding to our needs and responsive. They obviously deal with large institutions and schools and therefore had the foresight to put things into place before any issues arose. Their entire team led by Jonathan were polite and friendly. They worked with us to ensue the project was delivered on time but with very little hindrance to the children or day to day working of the school” – Headteacher